



مادربرد سرور
مادربرد که به نامهای برد اصلی، برد چند پردازنده و یا برد سیستم نیز شناخته میشود، به عنوان اصلیترین برد در سرورها و سیستمهایی است که از قابلیت ارتقا برخوردارند و به کمک آن ارتباط بین تمامی قطعات الکترونیکی یک سیستم از جمله CPU، رم، اسلاتهای PCI و هارد و … حفظ میشود و در ضمن درگاههایی را برای اتصال لوازم جانبی دیگر در اختیار قرار میدهد. با این مقدمه به بررسی انواع مادربرد سرور HP میپردازیم.
مادر برد سرور HP
مادربرد سرور اچ پی بزرگترین برد در شاسی سرور محسوب میشود که قابلیت و کیفیت این قطعه میتواند در توان و قدرت نهایی که توسط سرور عرضه می شود، تعیینکننده باشد. مهمترین بخش که در کیفیت مادربرد نقش کلیدی دارد، بردی است که در قسمت داخلی آن تعبیه شده است و میتواند کارایی و عملکرد مادربرد را تغییر دهد. مادربرد سرور در انواع مختلف متناسب با نوع و اندازه سرور عرضه شده است. معمولاً متناسب با نوع حافظه و پرازنده، مادربرد سازگار با آن نیز طراحی و روانه بازار شده است . اما با وجود تنوع در مادربردهای سرور hp به طور معمول هارددرایوها با بیشتر مادربردها سازگارند. در مدلهای مختلف سرورهای اچ پی، مادربردی که به طور خاص برای همان مدل طراحی شده است نیز مورد استفاده قرار میگیرد. افزون بر آن HP از یک چیپ انحصاری که در واقع ابزار مدیریتی است و به نام iLO شناخته میشود، روی مادربردهای خود استفاده میکند که امکان مانیتورینگ و کنترل سرور را به صورت ریموت نیز فراهم میکند.
اجزای اصلی مادربرد سرور HP
مادربرد سرور HP از قابلیت پشتیبانی از تعداد یک، دو و چهار سوکت پردازنده برخوردارند و میتوانند درگاه لازم برای نصب 4 تا 48 اسلات DIMM را فراهم کنند. مادر برد سرور اچ پی با اسلات های PCI ورژن 2.0 و 3.0 به طور کامل سازگارند و این اسلاتها قابلیت نصب ۲ تا ۱۲ کارت در سرور را فراهم میکنند. قیمت مادربرد سرور اچ پی با توجه به مدل سرور HP متغیر است.

محل قرارگیری مادربرد سرور HP
جایگاه مادربرد سرور در داخل کیس سرور است و در سرورهای تاور (ML) قسمت راست یا چپ سرور قرار می گیرد.
آیا بین مادربرد سرور و مادربرد کامپیوتر، تفاوتی وجود دارد؟
مادربرد سرور برای ارتباط به تعدادی لوازم جانبی از جمله رابط GUI، آداپتورهای تصویری، رابط صوتی نیاز دارد. مادربرد سرور به پاور یا UPS و فن، رابط ورودی/خروجی و BUS با سرعت بسیار بالا نیاز دارد. کنترل تمام بارهای کاری BUS، توسط یکی از اجزای مهم مادربرد سرور به نام چیپست انجام میشود.
مادربردهای کامپیوتری از پردازنده با تعداد هسته کمتری در مقایسه با مادربرد سرور که عموماً دارای دو پردازنده است برخوردار است و این به معنای انجام پردازشهای بیشتر با سرعت بالاتر توسط ماربرد سرور در مقایسه با مادر کامپیوتر است. CPUهای به کار رفته در مادربرد سرور، از سری اینتل زئون هستند که طراحی آن به طور ویژه برای سرورها با کارایی بالا انجام شده و از عهدهی عملکردهای سنگین، رایانش ابری، کنترل سیستم و اتوماسیون صنعتی به خوبی بر میآید. این در حالی است که CPUهای تعبیه شده در مادربرد کامپیوتر از قدرت کمتری برخوردارند که در سریهای پنتیوم،Core یا Celeron اینتل ارائه شدهاند و از عهده مقابله با بارهای سنگین در سرور برنمیآیند. برای اینکه سرورها بتوانند پاسخگوی حجم زیاد کاری سازمانها باشند، رمهایی که در مادربردهای سرور طراحی شدهاند از تکنولوژی کد تصحیح خطا (ECC) برخوردارند که قابلیت تشخیص و اصلاح خطا را به صورت خودکار دارند.
تعداد اسلاتهای PCI در مادربرد سرور نسبت به مادربرد کامپیوتر بیشتر است در نتیجه کاربران قادرند کارتهای رید با سرعت بالا، GPUها، پورتهای USB مازاد، SSDها و … به سرور متصل کنند بدون این که نگران کاهش سرعت و عملکرد سرور باشند.

بررسی ویژگیهای مادربرد سرور HP
در میان تولیدکنندگان مادر برد سرور در دنیا، HP از محبوبیت بیشتری برخوردار است که به جز ویژگیهایی که ارائه میدهد از قابلیت پشتیبانی از پردازندههای اینتل زئون نیز بهره میبرد. مادربردهای سرور HP در اندازه، شکل، پاور و تعداد اسلاتهای متفاوتی عرضه شدهاند. مادربردهای سرور HP در فرم فکتورهای زیر طراحی و روانه بازار شدهاند که البته در فرم فکتور سفارشی نیز گاهی قابل ارائه است:
- ATX: ابعاد مادربرد سرور در این فرمفکتور که رایجترین آن نیز محسوب میشود، عرض ۱۲ اینچ و عمق 7.9 اینچ است.
- eATX: این مدل به طور ویژه برای استفاده در سرورهای رکمونت با اجزای داخلی بیشتر در مقایسه با ATX طراحی شده است که ابعاد آن 12 در 13 اینچ است.
- MicroATX : برای استفاده در سرورهای کوچک و در سایز 6.9اینچ عرضه شده است اما قابلیت پشتیبانی از مادربردهای دو یا چند پردازنده را دارند.
- Mini-ITX
بررسی نسلهای مختلف مادربرد سرور HP
باتوجه به اینکه از سرورهای سری پرولیانت HP در سراسر دنیا بسیار استقبال شده است، HP نیز مادربردهای سرور تولیدی خودش را بر اساس نسلهای مختلف سرور پرولیانت به بازار عرضه کرده است.
بررسی پردازنده در نسلهای مادربرد سرور HP
نسل 5: اینتل زئون سری 5300 و 5400
نسل 6: اینتل زئون سری 5500 و 5600 (مادربردهای این نسل قادرند از پردازندههای زئون 5670 نیز پشتیبانی کنند)
نسل 7: بالاترین مدل یعنی زئون 5690 مجهز به 6 هسته و ارائه سرعت 46.3گیگاهرتز
با ظهور نسل 8 شاهد تغییرات بسیار اساسی در پردازندههای مادربرد سرور HP بودیم . مادربرد سرور نسل 8 از پردازنده اینتل مدل زئون سری E5-2600 استفاده میکند که بیشترین تعداد هسته یعنی 12 هسته را پشتیبانی میکند و سرعت 14900 مگاهرتز را ارائه میدهد.
نسل9 : پردازنده در این نسل از نظر مدل تغییری نکرده است اما با ورژن بالاتر یعنی با قابلیت پشتیبانی از 22 هسته و ارائه 2400مگاهرتز سرعت عرضه شده است.
نسل 10: در این نسل نیز مجدد شاهد تغییرات بسیار وسیع در زمینه پردازنده بودیم به این معنا که مادربرد سرور در این نسل با پردازندههای اینتل زئون مقیاسپذیر (Intel Xeon Scalable) که قادرند بالاترین تعداد هسته یعنی 28 هسته را پشتیبانی کنند و حداکثر سرعت 2933مگاهرتز را فراهم کنند، ارائه شده است.
بررسی رم در نسلهای مادربرد سرور HP
رم یکی از اجزای اصلی مادربرد سرور HP است که در 4 نسل زیر عرضه شده است:
- DDR SRAM
- DRAM DDR2
- DDR3
- DDR4
مادربردهای سرور HP براساس CPU و فناوری به کار رفته در آن از انواع مختلف حافظه رم استفاده میکنند. این حافظهها نسل به نسل ارتقا یافتهاند و ما همینطور که به نسلهای جدیدتر حافظه رم میرسیم شاهد افزایش سرعت، کاهش مصرف برق و زمان تأخیر و …هستیم. نکته حائز اهمیت این است که مادربرد سرور HPهر نسل، قادر به پشتیبانی از رمهای قدیمی نیست.
مادربرد اوریجینال سرور HP
با توجه به این که قطعات سختافزاری اچ پی تحت سختترین تستها قرار میگیرند تا در نهایت خروجی با بالاترین استاندارد تهیه و عرضه شود، در صورتی که شما از سرور خود مراقبت کنید و در شرایط خوبی از آن نگهداری کنید، میتوان گفت احتمال خرابی مادربرد سرور HP صفر است و نیازی به تعمیر و یا تعویض آن نخواهید داشت. اما اگر در محیط مناسبی نگهداری نشود و یا اتفاقهایی نظیر نوسان برق، اتمام طول عمر قطعات الکترونیکی و حتی به کارگیری قطعات غیر اوریجینال را در نظر بگیریم، تمام موارد گفته شده در نهایت منجر به خرابی بخشی از مادربرد میشود. خرابی مادربرد میتواند در عملکرد کل سرور اختلال ایجاد کند که میتواند به صورت خرابی در قسمت CPU یک یا هر دو پردازنده، رم، Smart Array یا حتی عدم نمایش تصویر سرور، خود را نشان دهد.

قیمت مادربرد سرور HP
اگر در عملکرد سرور خود نشانههایی از اختلال میبینید باید این احتمال را در نظر داشته باشید که خرابی ناشی از مادربرد نباشد و برای تشخیص اینکه کدام قطعه نیاز به تعویض دارد میتوانید با کارشناسان فنی و آموزشدیده ما در ساپراصنعت تماس بگیرید تا با راهنمایی و مشاوره، اطلاعات لازم را به دست آورید و با توجه به آن اقدام کنید.
خرید مادربرد سرور HP میبایست با توجه به نیاز شما ، نوع فعالیت سرور و نیز اجزای داخلی موردنیاز مادربرد صورت بگیرد. در نظر داشته باشید که در مواقعی که از سرورهای قدیمی hp در شبکه سازمانی خود استفاده میکنید از نظر اقتصادی نه مقرون به صرفه و نه عاقلانه است که نسبت به تعویض مادربرد اقدام کنید. بهتر است به فکر تعویض سرور و ارتقای آن به نسل بالاتر باشید. در ارتباط با خرید سرور HP متناسب با نیازهای کسب و کار خود نیز میتوانید روی کمک کارشناسان فنی ما حساب کنید.