معرفی و خرید انواع رید کنترلر (RAID Controller)
در سرورها، قطعهای وجود دارد که وظیفه مدیریت هاردها و ارائه آن به سرورها به عنوان واحدهای منطقی را برعهده دارند، به این ابزار در سرورها کنترلر (Controller) گفته میشود. از آنجایی که در آن، همواره RAID سخت افزاری پیادهسازی میشود به این کنترلرها، RAID Controller گفته میشود. از طریق این کنترلر، حافظه Cache نیز در اختیار قرار میگیرد. کنترلر، اگر ساده باشد میتواند داخل یک سرور قرار بگیرد، یا روی motherboard نصب شود و یا در قالب یک کارت توسعه PCI باشد. بهطور معمول به منظور کاهش فضای اشغالی به لحاظ فیزیکی، کنترلر قابلیت HBA (Host Bus Adapter) را ارائه میدهد و برهمین اساس است که گاهی به آن، آداپتور RAID گفته میشود. (Controller Card)
معرفی RAID
بازیابی اطلاعات و مقاومت در برابر خطا دو وظیفه اصلی RAID (Redundant Array of Disks Independent) است. برای این منظور دیتا، در چند دیسک به صورت آرایههای ذخیرهسازی به اصطلاح آینه کاری میشوند و بدینترتیب از اطلاعات درایوها و آرایهها، در هنگام بروز خطا یا مشکل فیزیکی، محافظت به عمل میآید. استفاده از RAID بهطور کلی مزایایی به شرح زیر، خواهد داشت:
-
- پشتیبانی از ذخیرهسازی ظرفیتهای بزرگتر نسبت به یک درایو واحد : درصورت نیازبه حجم بیشتر، میتوان تعداد درایوها را افزایش داد. به عنوان مثال در صورتی که بخواهید از یک حجم 2 ترابایتی استفاده کنید میتوانید سه درایو 600 گیگابایتی را به کار ببرید. تعداد هاردها بستگی به نوع RAID خواهد داشت.
-
- افزایش مقاومت در برابر خطا (تحمل خطا) : ایجاد افزونگی و تحمل خطا، در سطوح RAID، از دادهها محافظت میکند و مانع از، از دسترفتن دیتا میشود.
-
- مداومت در اجرا: به صورت معمول، در حالت خرابی هارددیسکهای سرور، عملکرد سیستم عامل به طور موقت، قطع میشود. این درحالی است که اگر از RAIDروی هاردها بهره بگیریم، در هنگام بروز خرابی، سیستم بدون توقف، کار میکند و بازیابی اطلاعات دیسک خراب روی درایوهای دیگری انجام میشود و بدینترتیب از، از دست رفتن اطلاعات، جلوگیری به عمل میآید. (این درصورتیاست که سرور، دارای قابلیت پشتیبانی از درایوهای Hot Plug باشد.)
-
- مزیت برابری: در بسیاری از سطوح RAID، با محافظت از توازن دیتا، درصورت ایجاد مشکل در یک درایو، از دیتای درایوهای دیگرکه در یک آرایه وجود دارند، بهمنظور بازسازی درایو تعویض، به کار گرفته میشود.
-
- سرعت بیشتر از یک درایو منفرد: ازآنجایی که امکان نوشتن روی چند دیسک برای RAID وجود دارد، شاهد افزایش سرعت انتقال دیتا در صورت استفاده از RAIDخواهیم بود.
جهت مشاهده تمامی محصولات ریدکنترلر به فروشگاه ساپرا مراجعه نمایید.
برای RAID سطحهای مختلفی تعریف شده است که انتخاب سطح RAID، به عواملی مانند: تعداد دیسکهای مورد نیاز، سطح حساسیت اطلاعات، شیوه بازیابی اطلاعات و نیاز به آنها و در نهایت کارایی و سرعت موردنظر آن کسب و کار، بستگی دارد. سطوح گوناگون RAID، با پیکربندیهای مختلف ، از قابلیتهای گوناگونی در تأمین تحمل خطا و کارایی، برخوردارند که با توجه به نیاز کسب و کاری خود، میتوان هرکدام از این سطوح را برگزید. در ادامه به معرفی این سطوح میپردازیم:
-
- RAID Level 0:در این نوع RAID، تقسیم دیتا روی تمامی هارددرایوها به طور همزمان انجام میشود در نیتجه باعث افزایش توان دادهها میشود. عملیات خواندن و نوشتن با سرعت بیشتری انجام میگیرد این سطح RAID ، با نام Disk striping نیز مطرح شده است و بالاترین سطح کارایی و سرعت را ارائه میدهد. در این نوع RAID به دلیل عدم تکثیر اطلاعات، تحمل خطا و جایگزینی چندان بالایی ندارند و دیسکها به صورت منفرد هستند. در این حالت در صورت شکستهشدن یکی از آرایهها، دیتا از بین میرود بنابراین RAID 0، فقط در مواقعی که سرعت مهمترین مزیت باشد، کاربرد دارد.
-
- RAID Level 1:
خواندن و نوشتن دیتا در این نوع RAID روی دو درایو انجام میشود از این عمل به عنوان آینهسازی (Disk Mirroring) یاد میشود و قابلیت جایگزینی و افزونگی را ارائه میدهد. بهاین ترتیب در صورت خرابی یکی از هاردها، امکان دستیابی به دیتای درایوها همچنان وجود دارد. بعد از اینکه دیسک خراب، تعویض گردید، کپی دیتاها از دیسک باقیمانده به دیسک جدید صورت میگیرد و آرایه از نو ساخته میشود.
مشکل اساسی این نوع RAID این است که حجم دیسکهای موجود را نصف میکند و به اینترتیب موجب افزایش هزینه میگردد. کاربرد این نوع ریدبندی در شرایطی است که دسترسپذیری اطلاعات و دیتا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار باشد.
-
- RAID Level 5:در این سطح از RAID نیز، همانند RAID سطح 0، بلوکهای دیتا در چند درایو به صورت نواری قرار میگیرد . تفاوت این RAID در مقایسه با RAID 0 و RAID 1، اشغال ظرفیت کم در هاردها است. سه هارد درایو برای پیادهسازی این RAID نیاز است. یکی از این سه هارد، وظیفه پوشش اطلاعات و ممانعت از پاکشدن آن را برعهده دارد. و در صورتی که هاردهای بیشتری به کارگرفته شود همچنان فقط یکی از هاردها برای انجام این وظیفه، اشغال میشوند و بدین ترتیب در هزینههای کاربر صرفهجویی بسیاری میگردد. 5 RAID از سرعت خوبی برخوردار است و دسترسی به دیتا از چند دیسک ممکن است. مشکل این نوع ریدبندی، عملکرد کمتر آن است زیرا عملیات write بیشتری بهمنظور تسویه حساب در سرورها باید صورت بگیرد. از این نوع RAID که به نام Striping with parity نیز شناخته میشود، برای ذخیرهسازی فایلها و سرورهای شبکه استفاده میشود.
-
-
- RAID Level 6:
RAID سطح 6، مانند RAID 5 است و تنها تفاوت آن این است که برای پوشش اطلاعات از دو دیسک استفاده میکند. حداقل تعداد هارددیسک موردنیاز برای پیادهسازی این نوع RAID، 5 عدد است. که در صورت استفاده از این تعداد، 2 هارددرایو اشغال میشود و در نتیجه 3 هارددرایو باقیمانده، برای ذخیرهسازی استفاده میشود. منظور از آنچه گفته شد این است که دو هارد دیسک، بدون از دسترفتن دیتا و آرایه، میتوانند خراب شوند. و بدینترتیب افزونگی و جایگزینی بالاتری تأمین میشود و عملیات خواندن با عملکرد بهتری انجام میگردد. در صورتی که در سرور نیاز به عملیات نوشتن بیشتری وجود داشته باشد، بدیهی است که شاهد کاهش عملکرد آن، به علت اضافه بالای سربار خواهیم بود. از این نوع ریدبندی که به نام Striping with double parity نیز شناخته میشود در سرورهایی که دارای فایل های بزرگ و برنامه هستند، استفاده میشود.
- RAID Level 10 : ترکیب RAID سطح 0 و RAID سطح 1 است که دسترسپذیری RAID سطح 1 و عملکرد بهتر RAID سطح 0 را ارائه میدهد. نکته مهم و ایراد عمده این RAID کاهش ظرفیت قابل استفاده و نیز تحمیل هزینه بیش تر به کاربر است. ضمن آنکه قابلیت مقیاسپذیری RAID 10 نسبت به سایر سطوح RAID کمتر است. RAID سطح 10 برای سرورهای دیتابیس با عملیات Read زیاد، بسیار مناسب است.
برای پیادهسازی RAID از دو روش نرمافزاری و سختافزاری استفاده میشود. بررسی میکنیم . سختافزار RAID ، دارای یک قطعه اختصاصی به صورت سختافزار است که کنترلر نامیده میشود و دیسکها به آن وصل هستند. مدیریت RAID توسط یک پردازنده روی برد، انجام میشود به این ترتیب که بارگیری عملیات از پردازنده میزبان انجام میشود و به عملیات readو write سرعت میبخشد. ازآنجایی که Battery Backup Unit وظیفه حفاظت از دیتا در هنگام قطعی برق در سرور را دارد، RAID Controller (ریدکنترلر) از خرابی با پشتیبانی از خاصیت افزونگی، عنصر اضافی ارائه میدهند. هزینه تحمیلشده توسط RAID بهصورت سختافزاری، فقط هزینه خرید این قطعه است که همینامر باعث میشود نسبت به RAIDنرمافزاری پرهزینهتر باشد. در صورت از کار افتادن کنترلربرای کار کردن مجدد سیستم، وجود یک سیستم سازگار، برای جایگزینی آن لازم است، جایگزینی درایو در این شرایط با سهولت انجام میشود. RAID در حالت نرمافزاری با سهولت در سیستمعامل اجرا میشود و سختافزار و سیستم عامل دیگری لازم نیست. بدیهی است که به لحاظ هزینه بهصرفه تر خواهد بود و از آنجایی که با محدودیت از سوی RAID Controller مواجه نیستند، امکان تنظیم مجدد آرایهها وجود دارد. مشکل اصلی و ایراد مهم RAID نرم افزاری نسبت به RAID سخت افزاری، کندی و سرعت پایین آن است . این امر موجب کاهش سرعت پیکربندی RAID و نیز تمامی عملکردهای سرور میشود. ضمن آنکه از آنجایی که میبایست قبل از جایگزینی دیسک خراب، ابتدا توسط سیستم، فعالیت دیسک متوقف شود، تعویض دیسک به سهولت حالت سختافزاری آن نخواهد بود.
برای راهنمایی، استعلام قیمت و خرید انواع ریدکنترلر (RAID Controller) که در سرورهای پرولیانت نسل ۹،۸،۷و ۱۰ مورداستفاده قرار میگیرد، میتوانید با متخصصان ما در ساپراصنعت تماس بگیرید.